Az endometriózis és a táplálkozás összefüggései

Március az endometriózis hónapja, egyes becslések szerint a női lakosság akár 10%-a is szenvedhet ettől a kórképtől. Mégis sokan vannak, akik talán most hallanak először erről a kifejezésről. Hát éppen ezért kell egy teljes hónapot az évből arra szentelnünk, hogy minél több emberrel megismertessük ezt a betegséget és ezáltál jobban megértsék azokat, akik endometriózisban szenvednek.

Mielőtt belevágunk a táplálkozás és az endometriózis kapcsolatába nézzük meg röviden, hogy mit is takar pontosan. Ebben az állapotban a méhnyálkahártyához hasonló szövet jelenik meg a méhen kívül – például a petefészekben, a hashártyában, a kismedencében, de akár a beleket is érinthetik. Ezek a szövetek összhangban vannak a női hormonok változásaival, így ciklikus fájdalmat vagy akár meddőséget okozva. Leggyakoribb tünet a már említett fájdalom, ami főleg a menstruáció alatt fokozódik, de lehet állandósult is, vagy a szexuális együttlét alatt is jelentkezhet. Megjelenhetnek bélpanaszok és a fáradtság is, mint tünet. A kialakulásának pontos oka sajnos ismeretlen és gyógymódja sincs, de megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetőek. Erre a célra léteznek sebészeti beavatkozások, gyógyszerek, de az úgynevezett kiegészítő terápiákról sem szabad megfeledkezni, mint az étrend, a különböző mozgásformák, vagy akár a pszichoterápia.

A következőkben bemutatom egy olyan áttekintő tudományos közlemény eredményeit, amelyben összegezték több eddigi kutatás eredményeit a téma kapcsán. Két megközelítésből vizsgálták az endometriózis és az táplálkozás összefüggéseit. Egyrészt arra voltak kíváncsiak, hogyan vesznek részt az egyes táplálkozási tényezők az endometriózis kialakulásában, másrészt, hogy az étrendnek van-e terápiás hatása?

Nézzük először az első kérdés kapcsán mire jutottak:

 • Megvizsgálták a telített zsírsavak fogyasztást, amelyek az állati eredetű ételekben, a vörös húsokban, a felvágottakban és a vajban találhatóak nagyobb mennyiségben – Az egyik kutatásban úgy találták, hogy 56%-al nagyobb az esélye az endometriózis kialakulásának azoknál a nőknél, akik napi 2 adag vörös húst fogyasztanak, mint azoknál, akik csak hetente egyszer esznek vörös húst.
 • A transzzsírsavak magas bevitele egyértelmű összefüggést mutat különböző gyulladásos paraméterek felszaporodásával és vannak is olyan kutatások, amelyek arról számoltak be, hogy a több transzzsírsavat fogyasztó hölgyek körében magasabb arányban alakult ki endometriózis. A transzzsírsavak keletkezhetnek természetes és mesterséges úton is, például növényi olajok hidrogénezése során. Régebben a margaringyártás során ez egy bevett eljárás volt, de ma már ez nem jellemző a jó minőségű margarinok esetében. 2014 óta Magyarországon is szigorúan szabályozott az élelmiszerekben megengedhető transz-zsírsav mennyisége. Milyen élelmiszerekben találhatók mesterséges transzzsírsavak? Az ultrafeldolgozott élelmiszerekben, mint például a chipsekben, kekszekben, nápolyikban, bevonó masszát tartalmazó termékekben (szaloncukor vagy a csokimikulások), a leveles, vagy magas zsírtartalmú pékárukban, fánkokban, kényelmi termékekben (mint a levesporok, szószok, por alapú mártások) és nem utolsó sorban a gyorséttermi ételekbe.
 • A többszörösen telítetlen zsírsavakról (mint az omega3 és az omega6), amelyeknek kiváló forrásai egyes halak és a diófélék már bebizonyosodott, hogy képesek szabályozni és csökkenteni bizonyos gyulladásos paramétereket. Az egyik tudományos cikk szerint, azoknál a nőknél akik étrendje omega3 zsírsavakban gazdagabb, náluk kevésbé gyakori az endometriózis kialakulása.
 • A D-vitamin hiány köztudottan számos betegség kialakulásával kapcsolatba hozható. Akiknél a szérum D-vitamin érték a normális érték fölött helyezkedett el, azoknak 24%-al kevesebb az esélye az endometriózis megjelenésének, mint azoknál akik D-vitamin hiányos állapotban vannak.
 • A magnézium segíthet a relaxációban, görcsoldó hatása lehet, így jogosan felmerülhet a szerepe az endometriózis kialakulásában és kezelésében is. Egyes kutatóknak sikerült is bizonyítaniuk, hogy a rendszeres magnéziumfogyasztás csökkenti az endometriózis kialakulásának kockázatát.
 • Az inzulin serkenti az endometrium sejtek szaporodását, ennek fényében pedig egyértemű, hogy olyan táplálkozást kell folytatnunk, amelyben a komplex szénhidrátok vannak előtérben a finomított társaikkal szemben és kerülnünk kell azokat az élelmiszereket, amelyek kiugró, gyors vércukoremelkedést okoznak és ezzel fokozzák az inzulin kibocsátást a szervezetünkben. Egyenletes vércukor értékeket érhetünk el, ha odafigyelünk a megfelelő rostbevitelre (például a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák révén). Ennek minimális alsó határa 25g/nap. (Érdemes figyelni rá, hogy ne essünk azonban túlzásba, mert ha hirtelen növeljük a rostbevitelünket, akkor puffadást és hasi fájdalmat tapasztalhatunk. Kialakult endometriózisban pedig így csak fokozzuk a fájdalmat. Körültekintően bánjunk kimondottan azokkal az élelmiszerekkel, amelyek puffasztó hatásukról ismertek, mint a hüvelyesek, vagy például a káposzta.)
 • A szakirodalom szerint lehet összefüggés a koffein tartalmú termékek fogyasztása és az ösztrogén-hiánnyal összefüggő kórképek között.
 • Ugyanez az állítás igaz az alkoholra is és erős összefüggést találtak az alkoholfogyasztás és az endometriózis kialakulása között. A túlzott alkohol fogyasztás negatívan befolyásolja az immunrendszert, fokozza a gyulladásos folyamatokat és a termékenységre is rossz hatással van, amely gyakran együtt jár az endometriózissal.
 • Természetesen más összetevőket is vizsgáltak a kutatásokban, de az eredmények sokszor ellentmondásosnak bizonyultak. Így egyértelmű összefüggéseket nem lehetett megfogalmazni.

Lássuk hogyan befolyásolja a táplálkozás a már kialakult endometriózist, mely összetevőknek van terápiás hatása:

 • Az omega3 zsírsavak emelt bevitele (a pontos mennyiség meghatározása egyénre szabottan kell történjen) csökkenti a fájdalom intenzitását és időtartamát.
 • Egy másik kutatásban a részt vevőket három csoportra osztották műtétet követően. Voltak akik hormon kiegészítést kaptak, míg másik speciális diétát tartottak amelyben kiemelt szerepe volt az A, C, E, (amelyek ugye antioxidánsok) és B6 vitaminoknak, a kálciumnak, a magnéziumnak, a szelénnek, a cinknek, a vasnak, a halolajnak és bizonyos probiotikumoknak, ezen kívül pedig volt még egy placebo csoport. Azok akik hormonális kiegészítő terápiában vagy speciális diétában részesültek, kisebb mértékű fájdalomról számoltak be a műtétet követően és úgy érezték jobb az életminőségük.

Érdemes ugyanakkor a már kialakult endometriózis kapcsán is kerülni azokat az összetevőket, amelyek összefüggést mutatnak a kialakulásával, hiszen logikus elképzelés, hogy ilyen formán ronthatják is a már meglévő betegséget.

Ebben a rövid összefoglalóban, ahogy már korábban említettem egy áttekintő közlemény eredményeit mutattam be, a teljesség igénye nélkül, ezen kívül még sok más kutatás létezik, sokszor egymásnak ellentmondó eredményekkel. Most például nem tettek említést a glutén szerepéről, de létezik olyan vizsgálat, amely szerint a gluténmentes étrend is képes csökkenteni az endometriózis okozta fájdalom mértékét. Nagyon fontos, hogy a megfelelő étrend kialakításánál számos egyéni tényezőt is figyelembe kell venni, és egyénreszabottan meghatározni azt. Így mindenképpen kérjük szakember segítségét, főleg egy ilyen összetett kórkép esetén, mint az endometriózis!

Vágási Anna – dietetikus

Források:

https://endometriozismagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2021/06/ESHRE-Endometriozis-iranyelvek_betegek-reszere.pdf

Helbig M, Vesper AS, Beyer I, Fehm T. Does Nutrition Affect Endometriosis? Geburtshilfe Frauenheilkd. 2021 Feb;81(2):191-199. doi: 10.1055/a-1207-0557. Epub 2021 Feb 8. PMID: 33574623; PMCID: PMC7870287.

Marziali M, Venza M, Lazzaro S, Lazzaro A, Micossi C, Stolfi VM. Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms? Minerva Chir. 2012 Dec;67(6):499-504. PMID: 23334113.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük